Gofry na zakwasie z musem brzoskwiniowym

Gofry przygotowuje się przez wymieszanie kilku zaledwie składników. Wydawałoby się, że to takie proste. Owszem, gdy ma się dobry, sprawdzony przepis. Do niedawna gofry jadłam tylko z budki i to bardzo rzadko. Nigdy też nie kupowałam gofrownicy, bo i po co, będzie tylko miejsce zajmować.

W zeszłym roku w rozliczeniu w MM dostałam bon i nie za bardzo wiedząc, co z nim począć, a żeby nie przepadł, wybór padł na małą zgrabną gofrownicę.

Nie mogłam się doczekać, kiedy upiekę gofry. Te pierwsze upieczone z załączonego przepisu to była totalna porażka. Gumowate paskudztwo. Spotkało mnie jeszcze więcej niepowodzeń, przy zapewnieniach autorek, że to są te najlepsze itd… Gofrownica leżała, tak jak przewidywałam, zagracając już i tak przepełnione szafki kuchenne.

Nie dałam jednak za wygraną i powróciłam do gofrów. Dzisiejszy przepis mogę polecić z czystym sumieniem, gdyż gofry są naprawdę chrupiące, mięciutkie, puchate w środku i smaczne. Przepis pochodzi z książki „Chleb” niezawodnego J. Hamelmana. Jedyna niedogodność tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta około 12-tu godzin przed pieczeniem. Także najlepiej zrobić to wieczorem.

Składniki na 5 dużych gofrów:

  • mąka chlebowa przesiana – 115 g
  • ciepła woda – 115 g
  • miód – 1 łyżka
  • sól -1/3 łyżeczki
  • jajko – 1 sztuka
  • płynny zaczyn Levain -130 g

Kolejne składniki:

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • roztopione masło – 40 g
  • brzoskwinie z kompotu

Wykonanie:

  • Połączyć miód, ciepłą wodę (jeśli miód się skrystalizował, użyj gorącej wody), sól, jajko. Do płynnych składników dodać mąkę i wszystko razem wymieszać.
  • W drugiej misce odważyć składniki na płynny zaczyn Lavain. Do miseczki odważam 1 łyżkę zakwasu, dodaję 2 łyżki mąki i tyle wody, by całość ważyła 130 g. Dokładnie wymieszać.
  • Obie miseczki przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • Rano połączyć zawartość obu miseczek, dodać stopione masło, proszek do pieczenia i sodę. Składniki powinny być dokładnie połączone, ale należy unikać zbytniego mieszania.
  • Wylewać po kilka łyżek na wypędzlowaną olejem gofrownicę i smażyć do zrumienienia. Jeśli gofry mają być chrupiące do studzenia koniecznie odkładać upieczone na kratkę.
PRZECZYTAJ  Jagodowy krem — puszek

Uwagi:

  • Można zrobić gofry z większej porcji ciasta, gdyż bez trudu je odgrzejesz, wkładając na chwilę do rozgrzanej gofrownicy. Będą jeszcze bardziej chrupiące.
  • Mus brzoskwiniowy: Owoce wyjąć z kompotu, odsączyć. Zmiksować przy użyciu blendera. Do smaku można dodać cukru pudru i twarożku, lub nałożyć sam posłodzony twarożek i polać musem. Twarożek proponuję w zastępstwie bitej śmietany. Wyśmienite śniadanie. Polecam i życzę smacznego!
  • Modyfikacje: Mąkę pszenną można zastąpić razową, owsianą lub kukurydzianą. Być może trzeba będzie wówczas poprawić konsystencję ciasta i dolać trochę wody.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *