Dorsz, najpopularniejsza z ryb — chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ją w całości, dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary, kotlety będą super pyszne.
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 jajko
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła ghee
- 1 łyżka kaparów — opcjonalnie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
- z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny
- cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle
- pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściły
- filety zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać nożem. Wymieszać z podduszonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekane kapary, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką
- formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂