Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu — z dodatkiem purée z dyni. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista. Wnętrze bułeczek — cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów.
Idealne na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawki. Bułeczki są pyszne, bardzo polecam!
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej (jasnej z pełnoziarnistą pół na pół)
- 120 g purée z dyni
- 1 jajko
- 80 ml mleka
- 60 g masła
- 2-3 łyżki cukru/miodu
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 100 g czekolady
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- + mleko do posmarowania
Przygotowanie:
- przygotować purée z dyni
- drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia
- w rondelku podgrzać mleko z masłem
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- w międzyczasie rozpuścić dodatkowe masło i zetrzeć na grubych oczkach tarki czekoladę
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masłem, posypać cynamonem i startą czekoladą. Zwinąć w rulon, następnie pociąć w 2-3 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
- piec w 180′ C 25 minut
- po ostygnięciu posypać cukrem pudrem/ksylitolem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂