Makaron — proste danie, początkowo przeznaczone dla biedoty, z czasem osiągnęło niezwykłą popularność, którą cieszy się po dziś dzień. Mało tego, makaron doczekał się swojego święta. 25 października po raz 13-ty obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, tym razem w Rio de Janeiro.

To produkt zdrowy i pełnowartościowy dietetycznie. Nie jest prawdą, że jest tuczący. Węglowodany są niezbędne w naszej diecie również po to, by zdrowo chudnąć.

Makaron to wspaniała inspiracja do codziennego eksperymentowania w kuchni. Nadzienie z pikantnej tarty dyniowej tak nam posmakowało, że pyszne nadzienie dyniowe z ajwarem przeniosłam do makaronowych rurek cannelloni i powstało dzisiejsze danie. Cannelloni ułożone na pomidorowym sosie, zapieczone pod sosem beszamelowym to pyszne, sycące, rozgrzewające danie idealne na jesienne szarugi. Kolorowe, spowite jesiennymi barwami zachwyci nie tylko wegetarian. Zapraszam do przepisu!

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru/miodu
  • suszone oregano

Składniki na nadzienie dyniowe:

  • 400 g startej dyni
  • 200 g ajwaru
  • 1 cytryna — skórka i sok
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • czarne oliwki — opcjonalnie
  • sok pomidorowy — kilka łyżek

Składniki na sos beszamelowy:

  • 30 g mąki – 2 płaskie łyżki
  • 30 g masła – 2 łyżki
  • 500 ml mleka
  • sól 
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 1 op. cannelloni
  • starty parmezan
  • oregano

Wykonanie:

  • obraną, drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni, następnie dodać pomidory z puszki, przyprawy i podsmażyć razem przez około 10 minut. Jeśli preferujesz gładkie sosy, zblenduj całość
  • dynię przekroić na ćwiartki, wyjąć przy pomocy łyżki całą miękką zawartość z pestkami, odrzucić. Hokkaido nie obieramy, każdą inną dynię obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce, raczej na małych oczkach tarki, będzie łatwiej nadziewać rurki makaronowe. Dynie wymieszać z ajwarem, posiekaną cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową, dodać sól, pieprz i roztarte w moździerzu nasiona kolendry.  Gdyby masa była za sucha dodać kilka łyżek soku pomidorowego
  • na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć równomiernie sos pomidorowy. Każdą rurkę z osobna, przy pomocy małej łyżeczki nadziewać przygotowanym farszem dyniowym. Nafaszerowane rurki układać w naczyniu na sosie pomidorowym
  • w rondelku z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, następnie dolewać zimne mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym, suchym oregano
  • sos rozprowadzić po nafaszerowanych cannelloni tak, by wszystkie rurki były dokładnie przykryte sosem. Posypać startym parmezanem
  • piec w 200`C około 35 minut
PRZECZYTAJ  Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *