Drożdżowy placek śliwkowy z blachy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze śliwkami, bo upieczony na dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo.

Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami (Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni — cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie „odchodzi”.

Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 375 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5-2 kg śliwek

Wykonanie:

  • mleko podgrzać w rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie suche składniki umieścić w misie robota, dodać mleko z rozpuszczonym masłem oraz jajko. Zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • w międzyczasie obrać śliwki. Przekroić każdą śliwkę wzdłuż z góry na dół opasując ją nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty 1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki (34 × 38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć rozłożone śliwki. Piec 30 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *