Dorsz w kremowym sosie z porami znakomicie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Proste, szybkie danie, idealny obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania użyłam całych porów, razem z zieloną częścią. Musisz wiedzieć, że zielona część pora to skarbnica wartości odżywczych, zawiera ich o wiele więcej niż częściej wykorzystywana w kuchni dolna biała.
Danie jest dietetyczne, ponieważ dorsza nie obsmażałam, tylko udusiłam w sosie śmietanowym. Przygotowana w ten sposób ryba jest delikatna i bardzo soczysta.
Składniki:
- 4 porcje dorsza a’160 g
- sól
- pieprz
- słodka papryka czerwona
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 pory
- 1/2 szklanki bulionu
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- rybę umyć, osuszyć i poporcjować. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić
- zieloną część pora przeciąć wzdłuż na pół i rozchylając zielone liście dokładnie wypłukać ziemię, następnie pokroić w 1-2 cm paski
- na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojonego pora przez kilka minut, aż straci objętość. Podlać bulionem, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać, następnie dosmaczyć solą i pieprzem
- w sosie porowym ułożyć kawałki dorsza skórą do góry i dusić kilka minut. Po tym czasie dorsza obrócić na drugą stronę, a patelnię przykryć pokrywką. Dusić około 5 minut, aż mięso ryby dojdzie (całkowicie zbieleje)
- podawać z purée ziemniaczanym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂