Domowe lody jogurtowo-malinowe

Latem tylko proste desery mają największe wzięcie. Szybkie w przygotowaniu i do podania są właśnie lody. Dzisiejsze przygotowane są na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem śmietany kremówki. Zamiast kremówki można użyć mleczka kokosowego. Są smaczne i zdrowe, a dodatek malin czyni z nich prawdziwie letni smakołyk.

Zrobiłam większą ilość musu malinowego i podałam go do lodów jako polewę. Także są podwójnie malinowe. Mus zrobiłam z malin mrożonych, nie miałam sumienia maltretować tych cudownych, pachnących latem owoców. Świeże maliny zjedliśmy jako następny malinowy dodatek do lodów.

Składniki:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 150 g kremówki lub mleczka kokosowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g mrożonych malin + 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  • maliny umieścić w garnuszku z cukrem i postawić na małym ogniu, by się rozmroziły. Dodać sok z cytryny. Pogotuj kilka minut, by owoce się rozpadły. Przetrzyj maliny przez sitko i odstaw od przestudzenia. Najlepiej maliny przygotować wcześniej i pozostawić je przez noc w lodówce, by dobrze się schłodziły.
  • wszystkie składniki lodów powinny być porządnie schłodzone. Gdy używasz mleka kokosowego puszkę wstaw również na noc do lodówki
  • jogurt grecki wymieszać z kremówką lub mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. Masę umieścić w maszynce do lodów i postępować dalej wg instrukcji
  • część napowietrzonej masy lodowej umieścić w pudełku do zamrażania, na to wyłożyć mus malinowy — ilość wg uznania — i na to resztę masy jogurtowej. Pudełko zamknąć i pozostawić kilka godzin w zamrażarce. Jeśli zostawisz na całą noc, pamiętaj, by wystawić je przynajmniej 20 minut przed podaniem
  • resztę musu malinowego wlać do dzbanuszka i podać jako polewę do lodowych kulek

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *