Latem tylko proste desery mają największe wzięcie. Szybkie w przygotowaniu i do podania są właśnie lody. Dzisiejsze przygotowane są na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem śmietany kremówki. Zamiast kremówki można użyć mleczka kokosowego. Są smaczne i zdrowe, a dodatek malin czyni z nich prawdziwie letni smakołyk.
Zrobiłam większą ilość musu malinowego i podałam go do lodów jako polewę. Także są podwójnie malinowe. Mus zrobiłam z malin mrożonych, nie miałam sumienia maltretować tych cudownych, pachnących latem owoców. Świeże maliny zjedliśmy jako następny malinowy dodatek do lodów.
Składniki:
- 350 g jogurtu greckiego
- 150 g kremówki lub mleczka kokosowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g mrożonych malin + 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- maliny umieścić w garnuszku z cukrem i postawić na małym ogniu, by się rozmroziły. Dodać sok z cytryny. Pogotuj kilka minut, by owoce się rozpadły. Przetrzyj maliny przez sitko i odstaw od przestudzenia. Najlepiej maliny przygotować wcześniej i pozostawić je przez noc w lodówce, by dobrze się schłodziły.
- wszystkie składniki lodów powinny być porządnie schłodzone. Gdy używasz mleka kokosowego puszkę wstaw również na noc do lodówki
- jogurt grecki wymieszać z kremówką lub mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. Masę umieścić w maszynce do lodów i postępować dalej wg instrukcji
- część napowietrzonej masy lodowej umieścić w pudełku do zamrażania, na to wyłożyć mus malinowy — ilość wg uznania — i na to resztę masy jogurtowej. Pudełko zamknąć i pozostawić kilka godzin w zamrażarce. Jeśli zostawisz na całą noc, pamiętaj, by wystawić je przynajmniej 20 minut przed podaniem
- resztę musu malinowego wlać do dzbanuszka i podać jako polewę do lodowych kulek
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂