Przyprawa piernikowa — nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję przyprawy piernikowej.
Przygotowanie jej w domu jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i w parę minut aromatyczna przyprawa gotowa. Przyda się do wszystkich świątecznych wypieków. Ta domowa ma wyjątkowo długi termin przydatności do spożycia, ponieważ w swoim składzie ma tylko same przyprawy. Sklepowa posiada w swoim składzie wypełniacze w postaci cukru, kakao i mąki — wietrzeje szybko i takiej przyprawy nie chcemy.
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 15 g goździków
- 15 g suszonego imbiru
- 5 g ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 5 g ziela angielskiego
- 3 g czarnego pieprzu
- 5 g gwiazdek anyżu
- suszona skórka z pomarańczy -opcjonalnie
- suszona skórka z cytryny — opcjonalnie
Wykonanie:
- korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w młynku do kawy. Pomóc sobie najlepiej tłuczkiem lub młotkiem
- zmielić partiami składniki mieszanki w młynku do kawy na drobny proszek. Wymieszać całośc i przesypać do słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać do 3 lat
Uwagi:
Skórki z obranych pomarańczy lub cytryn bio, dobrze wyszorować i ususzyć, układając np.na kaloryferze. Bardzo wzbogacają smakowo przyprawę piernikową, nadając jej miły cytrusowy posmak.
UDANYCH WYPIEKÓW

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂