Najbardziej lubiana ze wszystkich ryb — łosoś. Dzisiaj w wydaniu dietetycznym, bo pieczona w piekarniku. Danie zdrowe, lekkie, super proste i bardzo wykwintne. Rybę ułożyłam na plasterkach pomidora, a pietruszkowym pesto obłożyłam dopiero po upieczeniu, by zachowało wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Pyszny obiad, polecam!
Składniki na 3 porcje:
- 500 g łososia bałtyckiego
- 2 pomidory malinowe
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 pęczek pietruszki
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
- łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na około 160 g porcje. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem
- pomidora pokroić w plastry, następnie posolić i popieprzyć. Można posypać ulubionym ziółkiem, np. tymiankiem. Na pomidorach ułożyć przygotowanego łososia, rozłożyć wiórki masła i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec w 180*C 15-20 minut. Piekę 15 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam rybę jeszcze na kilka minut, by doszła
- w międzyczasie posiekaną zieloną pietruszkę, posiekane orzechy, czosnek i olej utrzeć w moździerzu lub użyć elektrycznego rozdrabniacza. Dodać starty na tarce parmezan i ewentualnie dosolić do smaku i dodać pieprzu
- na upieczonych kawałkach łososia rozłożyć przygotowane pietruszkowe pesto
- podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂