Aktualizowane: 2024-01-20 przez Weronika
Fantastycznie smakujący deser przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Lekki, niskokaloryczny, wymarzony dla wszystkich liczących kalorie. Wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie.
Muślinowy jogurt grecki, śliwkowe purée przygotowane na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy, zwieńczony aromatycznymi, pomarańczowymi paseczkami. Możesz wykorzystać poświąteczne zapasy śliwkowe.
Składniki na 2 pucharki:
- 200 g suszonych śliwek
- 150 ml soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza)
- 220 g naturalnego jogurtu greckiego
- cienkie paseczki ze startej z pomarańczy
- 3-4 łyżeczki ksylitolu/cukru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Wykonanie:
- śliwki wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekać. Pomarańcze sparzyć, zesterem ściąć skórkę, odłożyć, z pomarańczy wycisnąć sok. Posiekane śliwki włożyć do rondelka i dodać sok pomarańczowy. Gotować około 5 minut, aż śliwki zmiękną. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzić sokiem z pomarańczy. Zdjąć z ognia i ostudzić, rozetrzeć drewnianą łyżką do uzyskania przecieru. W wersji dla dorosłych można smak podkręcić dodatkiem likieru pomarańczowego
- jogurt posłodzić cukrem pudrem z ksylitolu lub innym ulubionym słodzikiem
- do pucharków na wysokiej nóżce nakładać naprzemiennie jogurt i mus śliwkowy. Każdą porcję ozdobić paskami skórki pomarańczowej. Podawać schłodzony
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂