Fantastycznie smakujący deser przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Lekki, niskokaloryczny, wymarzony dla wszystkich liczących kalorie. Wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie.
Muślinowy jogurt grecki, śliwkowe purée przygotowane na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy, zwieńczony aromatycznymi, pomarańczowymi paseczkami. Możesz wykorzystać poświąteczne zapasy śliwkowe.
Składniki na 2 pucharki:
- 200 g suszonych śliwek
- 150 ml soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza)
- 220 g naturalnego jogurtu greckiego
- cienkie paseczki ze startej z pomarańczy
- 3-4 łyżeczki ksylitolu/cukru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Wykonanie:
- śliwki wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekać. Pomarańcze sparzyć, zesterem ściąć skórkę, odłożyć, z pomarańczy wycisnąć sok. Posiekane śliwki włożyć do rondelka i dodać sok pomarańczowy. Gotować około 5 minut, aż śliwki zmiękną. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzić sokiem z pomarańczy. Zdjąć z ognia i ostudzić, rozetrzeć drewnianą łyżką do uzyskania przecieru. W wersji dla dorosłych można smak podkręcić dodatkiem likieru pomarańczowego
- jogurt posłodzić cukrem pudrem z ksylitolu lub innym ulubionym słodzikiem
- do pucharków na wysokiej nóżce nakładać naprzemiennie jogurt i mus śliwkowy. Każdą porcję ozdobić paskami skórki pomarańczowej. Podawać schłodzony
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂