Kotlety mielone, zamiast smażyć na patelni, można upiec w piekarniku. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne, ale i zdrowsze. Jeśli upieczesz je na blaszce równocześnie z ćwiartkami ziemniaków 3/4 obiadu zrobisz za jednym zamachem. Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem buraka, w panierce z orzechów włoskich.
Składniki na 6 sztuk:
- 250 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 ugotowany burak
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki grysiku
- sól, pieprz, natka pietruszki
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
- ugotowany buraczek zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i wymieszać z utartym buraczkiem. Odstawić na 10 minut
- posiekać orzechy włoskie
- mięso wymieszać z jajkiem, grysikiem, buraczkami, z cebulą i przyprawami. Dokładnie wyrobić. Uformować kotlety. Obtoczyć w posiekanych orzechach
- układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut. Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut, 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż na blachę kotlety
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂