Deser w pucharku jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pięknie się prezentuje i z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smaczne, niskokaloryczne „co nieco”. Zawartość pucharka i jego kaloryczność zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.
Dzisiejszy smakuje bosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogurtem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików.
Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerowanymi tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według potrzeby. Kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z mąką pełnoziarnistą, także w deserze masz dodatkową porcję błonnika. Zdrowo i pysznie!
Składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki orkiszowej (100 g jasnej 700 i 100 g pełnoziarnistej 2000)
- 120 g zimnego masła
- 100 g cukru/ksylitolu
- 1-2 łyżki wody
- ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
- 1 mango
- sok i skórką z limonki/cytryny
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki mleka
- 200 ml jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki cukru
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
- ciasto rozkruszyć na kruszonkę między palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Przestudzić
- mango odkroić od pestki, wykroić miąższ, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami soku i skórką startą z limonki i 1/2 łyżki cukru
- mascarpone ubić z mlekiem, dodać jogurt grecki i cukier
- rozdzielić do pucharków mango, rozłożyć serek i posypać kruszonką. Podawać zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂