Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci, którym dynia kojarzy się tylko z kremową zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam — dynia i tu stanęła na wysokości zadania.
Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety — błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny.
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietany kremówki
- 250-300 g purée z dyni
- 2 łyżki amaretto
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
- figi i jeżyny
Wykonanie:
- przygotować purée z dyni
- mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, purée z dyni i amaretto, wymieszać ponownie
- deser ułożyć w pucharkach. Ozdobić figami i jeżynami. Podawać schłodzony
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂