Czerwona kapusta (modro kapusta) to tradycyjny dodatek do śląskiego obiadu z roladą i oczywiście kluskami śląskimi. Uwielbiam cały zestaw! Czerwona kapusta to również niezastąpiony dodatek do kaczki i gęsi, a właściwie do każdego drugiego dania. Idealny zimowy dodatek!
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na czerwoną kapustę, np. duszoną w soku pomarańczowym lub w cydrze.
Dzisiejszą kapustę przygotowałam tradycyjnie z jabłkiem i goździkami oraz dodatkiem pozostałych po świętach suszonych śliwek. Spróbuj, może i Tobie posmakuje.
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 duże jabłko
- 10-12 suszonych śliwek
- sól, pieprz
- 5 goździków
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka smalcu/masła klarowanego
- 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
- kapustę obierz ze zwiędłych liści, podziel na ćwiartki i poszatkuj
- w garnku, w którym będziesz dusić kapustę, rozpuść masło i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj przygotowaną kapustę, pokrojone na plasterki (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych) jabłko, przyprawy, podlej wodą i duś około 25 minut do miękkości
- pod koniec duszenia dodaj pokrojone na paseczki śliwki i ocet
- podawaj na ciepło
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂