Wypiekanie ciasteczek adwentowych to bardzo popularna niemiecka tradycja. Wypieka się ciasteczka w różnych formach, kształtach i smakach. Dzisiaj propozycja dla smakoszy kakaowych ciastek i dla wszystkich, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć cukier. Zastąpił go ksylitol.
Idealnie sprawdza się we wszystkich kruchych ciastach. Można użyć go w całości, a jeszcze lepiej zmielić na puder. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Urocze gwiazdki przełożone kwaskowatym dżemem pomarańczowym lub pigwowym na początku są chrupiące, by później rozpływać się w ustach. Te miniaturowe łakocie możesz upiec już dzisiaj, a spokojnie doczekają Świąt na Twoim stole.
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g kakao
- 100 g cukru pudru — ksylitolu
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko M
- 150 g dżemu pomarańczowego lub z pigwy
Wykonanie:
- mąkę, kakao, cukier puder, skórkę pomarańczową i szczyptę soli wymieszać. Dodać masło oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto — robotem mikserem lub ręcznie
- na omączonym blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość 3 mm. Wycinać foremką-gwiazdką (o przekroju 3-4 cm) ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z połowy ciasteczek wyciąć malutką foremką pośrodku dziurki-gwiazdki
- ciasteczka piec w 180`C 10 minut. Pozostawić na blaszce do wystudzenia
- smarować ciasteczka marmoladą lub dżemem i składać. Przed złożeniem ciasteczka z wyciętą gwiazdką oprószyć cukrem pudrem. Złożyć i pozostawić do wysuszenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku 3-4 tygodnie
Uwagi:
Zamiast cukru użyłam do ciasta jak również do posypania ciasteczek ksylitolu. Zmieliłam go wcześniej na puder w młynku do kawy
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂