Ciasteczka owsiane są niezwykle proste do przygotowania, tanie, zdrowe i bardzo popularne. Polecam czekoladową wersję ciasteczek, z suszoną żurawiną (lub rodzynkami), orzechami włoskimi i daktylami. Do upieczenia ciasteczek oprócz płatków owsianych użyłam mąki gryczanej, ale możesz każdej innej. Samo zdrowie!
Wymieszaj składniki, dodaj ulubione bakalie i do piekarnika! Super do kawy, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy!
Składniki na 16 sztuk (1 duża blacha):
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 90 g mąki (u mnie gryczana)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 60 g masła/oleju kokosowego
- 110 ml miodu
- 150 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g daktyli
Przygotowanie:
- piekarnik nastawić na 170* C
- do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, proszek, kakao, cynamon i wymieszać
- do drugiej miski wbić jajko i rozbełtać. Dodać płynny miód i rozpuszczony tłuszcz
- posiekać bakalie na drobniejsze kawałeczki
- połączyć suche składniki z mokrymi, dodać bakalie i wymieszać
- nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne ciastka
- piec w 170* C 15 minut
- studzić na kratce
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂