Popularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich, którzy nie lubią nudy w kuchni i poszukiwaczy nowych smaków.
Wielbiciele drożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne. Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki orkiszowej jasnej
- 120 ml mleka + 120 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 30 g świeżych drożdży
Składniki na nadzienie:
- 150 g cukru/ksylitolu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cynamonu + 1 szczypta soli
- 2 średnie starte marchewki
Na lukier:
- 3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- wodę z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w małym garnuszku. Z dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże, aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać podgrzane płynne składniki i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować, na kształt prostokąta grubości około 1 cm
- ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszany z cynamonem i solą rozsypać równomiernie na cieście. Na koniec rozłożyć startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę
- ciasto zwinąć w rulon od węższej strony. Ostrym nożem pokroić w 3-4 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
- piec w 180`C 25 minut
- ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, do za rzadkiego dosypać ksylitolu. Polać schłodzone bułki
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂