Kto ma cukinię w ogrodzie, wie, w jakim szalonym tempie rosną. Wystarczy kilkudniowy wyjazd, by po powrocie zastać w ogrodzie prawdziwe giganty. Te olbrzymy, ale z miękką jeszcze skórką chętnie zużywam, robiąc placuszki cukiniowe i szczerze mówiąc, nadają się na placki bardziej niż te młodziutkie, które są bardzo wodniste.
Dzisiejszego giganta pokroiłam w grube plastry i nafaszerowałam risotto z kurkami. Nadziewane krążki cukiniowe podałam z jogurtowym dipem miętowym. Danie nie tylko wyglądało imponująco, ale smakowało rewelacyjnie. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
- 1 ogromna cukinia
- 3/4 szklanki ryżu np.arborio
- 1 cebula
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 szklanka + trochę bulionu warzywnego
- 200- 220 g kurek
- 1 łyżka masła ghee
- sól
- pieprz
- 5 łyżek parmezanu + 2 lub podobnego sera
- 2 łyżki masła
- tymianek
Składniki na dip jogurtowy z miętą:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub starta skórka cytrynowa
- gałązki mięty
Wykonanie:
- cukinię pokroić w grube 2-3 cm plastry. Gąbczasty środek z pestkami wykroić nożem. Posolić od środka, odstawić
- umyć kurki i odstawić do osuszenia. Następnie pokroić na mniejsze kawałki
- przygotowanie risotta. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na 1 łyżce masła ghee. Wsypać
- ryż arborio (ryżu nie płukać, gdyż pozbawisz go kleju) i dokładnie wymieszać, tak by każde ziarenko obtoczyć w maśle. Wlać wino i mieszając odparować alkohol. Następnie porcjami wlewać bulion, za każdym razem po wchłonięciu przez ryż poprzedniej porcji. Na koniec wmieszać starty parmezan i 2 łyżki masła, oraz posiekany tymianek
- w międzyczasie na drugiej patelni poddusić na maśle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody. Risotto wymieszać z kurkami
- krążki cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdego krążka wypełnić łyżką risotta lekko dociskając go do blaszki. Rozłożyć resztę risotta. Posypać pozostałym parmezanem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut, tak by zmiękły krążki cukiniowe. Gdy tylko ser się stopi, można przykryć folią, by nadzienie nie wyschło
- jogurt wymieszać z łyżeczką musztardy i miodem. Dodać startą skórę z cytryny i posiekane listki mięty. Przed podaniem schłodzić w lodówce
- upieczone krążki cukiniowe podawać ze schłodzonym dipem jogurtowym
ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂