Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem

Kto ma cukinię w ogrodzie, wie, w jakim szalonym tempie rosną. Wystarczy kilkudniowy wyjazd, by po powrocie zastać w ogrodzie prawdziwe giganty. Te olbrzymy, ale z miękką jeszcze skórką chętnie zużywam, robiąc placuszki cukiniowe i szczerze mówiąc, nadają się na placki bardziej niż te młodziutkie, które są bardzo wodniste.

Dzisiejszego giganta pokroiłam w grube plastry i nafaszerowałam risotto z kurkami. Nadziewane krążki cukiniowe podałam z jogurtowym dipem miętowym. Danie nie tylko wyglądało imponująco, ale smakowało rewelacyjnie. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 1 ogromna cukinia
  • 3/4 szklanki ryżu np.arborio
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 szklanka + trochę bulionu warzywnego
  • 200- 220 g kurek
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek parmezanu + 2 lub podobnego sera
  • 2 łyżki masła
  • tymianek 

Składniki na dip jogurtowy z miętą:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub starta skórka cytrynowa
  • gałązki mięty

Wykonanie:

  • cukinię pokroić w grube 2-3 cm plastry. Gąbczasty środek z pestkami wykroić nożem. Posolić od środka, odstawić
  • umyć kurki  i odstawić do osuszenia. Następnie pokroić na mniejsze kawałki
  • przygotowanie risotta. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na 1 łyżce masła ghee. Wsypać
  •  ryż arborio (ryżu nie płukać, gdyż pozbawisz go kleju) i dokładnie wymieszać, tak by każde ziarenko obtoczyć w maśle. Wlać wino i mieszając odparować alkohol. Następnie porcjami wlewać bulion, za każdym razem po wchłonięciu przez ryż poprzedniej porcji. Na koniec wmieszać starty parmezan i 2 łyżki masła, oraz posiekany tymianek
  • w międzyczasie na drugiej patelni poddusić na maśle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody. Risotto wymieszać z kurkami
  • krążki cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek każdego krążka wypełnić łyżką risotta lekko dociskając go do blaszki. Rozłożyć resztę risotta. Posypać pozostałym parmezanem
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut, tak by zmiękły krążki cukiniowe. Gdy tylko ser się stopi, można przykryć folią, by nadzienie nie wyschło
  • jogurt wymieszać z łyżeczką musztardy i miodem. Dodać startą skórę z cytryny i posiekane listki mięty. Przed podaniem schłodzić w lodówce
  • upieczone krążki cukiniowe podawać ze schłodzonym dipem jogurtowym
PRZECZYTAJ  Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli i imbiru

ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *