Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami

Ciasto drożdżowe to najzdrowsze ze wszystkich domowych wypieków. Drożdże są dobrym źródłem witamin z grupy B. Jeśli nie potraktujesz ciasta lukrem to jednocześnie jedno z najmniej kalorycznych. Zamiast kalorycznych dodatków lepiej wykorzystać sezonowe owoce. Dzisiejsze z truskawkami i morelami smakuje wyśmienicie.

Myślisz, że upieczenie ciasta drożdżowego wymaga jakiś specjalnych umiejętności? Nic bardziej mylnego, to naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie czasu, bo musi odpowiednio wyrosnąć. Nie musisz robić zaczynu z drożdży i cukru i części mąki, absolutnie nie ma takiej potrzeby. Wystarczy drożdże upłynnić — rozmieszać z dwoma łyżkami lekko ciepłego mleka i w tej postaci wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie. To wszystko! Możesz to zrobić w misie robota planetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką.

Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się zważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca. Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 70 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2-4 łyżki cukru/miodu
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 500 g truskawek+ morele

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu

Wykonanie:

  • w garnuszku podgrzać mleko z pokrojonymi kawałeczkami masła
  • odebrać dwie łyżki ciepłego mleka i dokładnie rozmieszać drożdże, do upłynnienia 
  • odważyć wszystkie składniki do misy robota, wlać mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Dodałam 2 łyżki cukru, jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru. Mieszać hakiem około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • składniki na kruszonkę rozgnieść w palcach na piasek. Odstawić do schłodzenia w lodówce
  • przygotować owoce. Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół, morele odpestkować
  • powtórnie zagnieść ciasto (odgazować) i rozwałkować na wielkość blaszki (moja 24 × 28 cm). Ułożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia 
  • na cieście rozłożyć truskawki i morele wciskając lekko owoce do środka. Rozsypać na owocach kruszonkę
  • piec w 200`C 25 minut do zrumienienia kruszonki
  • studzić na kratce. Nadmiary świetnie nadają się do zamrożenia
PRZECZYTAJ  Szybka zupa porowa z kaszą jaglaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *