Ciasto czekoladowe z burakiem jest mega pyszne, mega czekoladowe, mięsiste i długo zachowuje świeżość. Kolejne na blogu z ciast z dodatkiem warzyw, które wzbogacają małe co nieco do kawy o wartościowe składniki odżywcze. Dzisiaj w roli gwiazdy poczciwy buraczek! Moje ulubione warzywo jest w cieście absolutnie niewyczuwalne. Sama zdrowa słodycz. Zrób i poznaj ten smak!
To ciasto z rodzaju tych najłatwiejszych, suche składniki z mokrymi wystarczy wymieszać łyżką. Dziecinnie proste, zatem do dzieła! A i najważniejsze, ciasto możesz potraktować jako wypiek awaryjny, gdy nie masz ani jednego jajka na stanie!
Składniki mokre:
- 1 szklanka purée z buraka (2 średnie buraczki)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki miodu/ksylitolu
- 100 g czekolady
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
- 2 łyżki zaparzonego ristretto
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 60 g czekolady
40 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- garść orzeszków pistacjowych
Przygotowanie:
- buraka ugotować lub upiec w piekarniku. Ostudzić, następnie zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej lub zblendować
- w jednej miseczce umieścić wszystkie suche składniki
- w drugiej misce połączyć mokre składniki. Na końcu dodać buraka i dobrze ubić trzepaczką, by dobrze wymieszać i napowietrzyć masę
- mokre składniki połączyć z mokrymi i wymieszać przy pomocy łyżki
- wlać do foremki/keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w piekarniku w 175*C 40 minut
- w małym kubeczku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać. Polać ostudzone ciasto i posypać orzeszkami pistacjowymi
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂