Dyniowe bułeczki z czarnym sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek purée z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało — to kalorii — pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków.
Purée dyniowe najlepiej przygotować na bazie dyni upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki, choć upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, są wyjątkowo puszyste i delikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego purée.
Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej (300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej)
- 200 g purée z dyni
- 220 g mleka pół na pół z wodą
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- przygotować purée z dyni
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
- wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką — czym lubisz
- piec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂