Brokuł to najzdrowsze warzywo świata, posiada największą moc antyoksydacyjną, a wszystko to dzięki obecności silnego przeciwutleniacza sulforafonu. Idealne remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne. Niestety gotowanie niszczy działanie sulforafonu. Dopuszczalna temperatura to 76*C, pozostaje zatem delikatne blanszowanie, a najlepiej spożywać brokuły na surowo, wówczas zachowają całe bogactwo wartości zdrowotnych i odżywczych.
Wiem, nie wszystkim odpowiada smak brokuła. Jestem jednak pewna, że dzisiejszy szejk posmakuje wszystkim, bo z dodatkiem maślanki traci swój specyficzny nielubiany brokułowy posmak. Ten koktajl jest po prostu pyszny!
Składniki:
- 1/2 brokuła
- 1 banan
- 1 szklanka maślanki
- 1 jabłko/mango/brzoskwinia
- sok z 1/2 cytryny
- kawałeczek imbiru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- owoce obrać, rozdrobnić, z brokuła odciąć zielone różyczki
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂