Puszysta, mięciutka, cudownie kokosowa — ta rolada bije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta.
Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Wielbiciele kokosowych smaków będą mruczeć z zadowolenia. Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt kokosowy:
- 3 jajka L
- 50 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem kokosowy:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 2,5-3 łyżki ksylitolu/cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki Malibu
Wykonanie:
- oddzielić żółtka od białek. Do ubitych na sztywno białek dodawać po łyżce cukru i ubijać dalej. Dodać kolejno po 1 żółtku i na koniec wmieszać szpatułką lub na minimalnych obrotach robota wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Dobrze jest zmielić wiórki w młynku do kawy (krótko!). Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 17 minu. Jeszcze gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by ciasto się nie przykleiło
- ubić śmietanę kremówkę. W drugiej miseczce ubić serek mascarpone z cukrem i malibu, następnie dokładać po łyżce kremówki i miksować do połączenia
- umyć, odszypułkować i osuszyć kilkanaście truskawek
- roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem i ułożyć w rządku truskawki. Zwinąć roladę. Kilkoma odłożonymi łyżkami kremu posmarować roladę z wierzchu i obsypać wiórkami kokosowymi. Przed krojeniem schłodzić roladę w lodówce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂