Papryka obrodziła w tym roku nadzwyczajnie. Warto ją jeść w każdej postaci, bo to prawdziwa kopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy się o dobry wzrok, skórę i naczyńka krwionośne. Najczęściej występuje jako dodatek, dzisiaj jest składnikiem nr 1.
Z dodatkiem białej fasolki i kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegetariańskie.
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 400 g fasoli perłowej z puszki
- 100 g boczku
- 1/2 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- mielona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- paprykę przekroić na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie pokroić w grubą kostkę
- obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę. W wersji wegetariańskiej można całkowicie pominąć
- podlać całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku ostrą, mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem
- podawać z bagietką, ryżem lub ziemniakami
SMACZNEGO!
![Weronika gotujzdrowokolorowo](https://gotujzdrowokolorowo.pl/wp-content/uploads/2023/12/Weronika-gotujzdrowokolorowo.png)
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂