Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce. Większość z nas uwielbia mizerię. Warto pokusić się jednak o małe urozmaicenie i przyrządzić ją czasem na inny sposób. Ogórek ma niewiele kalorii, nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi, jednak jego działanie odkwaszające i oczyszczające organizm jest nie do przecenienia. Gdy dorzucimy do niego cukinię, działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotni, a i surówka dzięki dodatkowi cukinii staje się odżywcza i zdrowa. Polecam!
Składniki:
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- szczypiorek, koperek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- ogórka obrać ze skórki cienko poszatkować. Z cukinii odkroić piętki i cienko poszatkować razem ze skórką. Obraną cebulę pokroić w piórka. Warzywa z cebulą umieścić w salaterce, wymieszać z solą i odstawić, by puściły sok i zmiękły
- oliwę, ocet winny i miód wymieszać na gładki krem
- sos dodać do ogórka z cukinią, wymieszać. Dodać pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione zioła
- przed podaniem schłodzić w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂