Surówka z ogórka i cukinii — dietetyczna

Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce. Większość z nas uwielbia mizerię. Warto pokusić się jednak o małe urozmaicenie i przyrządzić ją czasem na inny sposób. Ogórek ma niewiele kalorii, nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi, jednak jego działanie odkwaszające i oczyszczające organizm jest nie do przecenienia. Gdy dorzucimy do niego cukinię, działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotni, a i surówka dzięki dodatkowi cukinii staje się odżywcza i zdrowa. Polecam!

Składniki:

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • szczypiorek, koperek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • ogórka obrać ze skórki cienko poszatkować. Z cukinii odkroić piętki i cienko poszatkować razem ze skórką. Obraną cebulę pokroić w piórka. Warzywa z cebulą umieścić w salaterce, wymieszać z solą i odstawić, by puściły sok i zmiękły
  • oliwę, ocet winny i miód wymieszać na gładki krem
  • sos dodać do ogórka z cukinią, wymieszać. Dodać pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione zioła
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *