Placki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie przyjemności chrupania ziemniaczanych placuszków.
Okazuje się, że możne je przygotować bez grama tłuszczu i to dużo szybciej niż tradycyjne. Zdrowiej, szybciej i bez mycia tłustej patelni. Po prostu upiecz je w gofrownicy! Nareszcie gofrownica posłuży nie tylko do produkcji kalorycznych słodkości.
Smaczniejsze i bardziej chrupiące są małe placuszki, jakie widzisz na zdjęciu, ale oczywiście możesz je upiec w przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące. W mojej gofrownicy o dużej mocy, szybko nabierały koloru, ale ani tak smakowały rewelacyjnie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko L
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju — opcjonalnie
- jogurt grecki
- cukier trzcinowy
Wykonanie:
- ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Pulpę ziemniaczaną przełożyć na sitko, a wodę po obcieknięciu zostawić, by skrobia osiadła na dnie
- do masy ziemniaczanej dodać jajko, sól, pieprz, mąkę pszenną i skrobię osiadłą na dnie miseczki po odlaniu zebranej wody. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być nieco gęstsza niż do tradycyjnego smażenia na patelni
- przed pierwszym pieczeniem posmarować gofrownicę przy pomocy pędzla olejem. Nakładać po 2 łyżki na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji gofrownicy
- podawać z jogurtem greckim i cukrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂