Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy

Placki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie przyjemności chrupania ziemniaczanych placuszków.

Okazuje się, że możne je przygotować bez grama tłuszczu i to dużo szybciej niż tradycyjne. Zdrowiej, szybciej i bez mycia tłustej patelni. Po prostu upiecz je w gofrownicy! Nareszcie gofrownica posłuży nie tylko do produkcji kalorycznych słodkości.

Smaczniejsze i bardziej chrupiące są małe placuszki, jakie widzisz na zdjęciu, ale oczywiście możesz je upiec w przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące. W mojej gofrownicy o dużej mocy, szybko nabierały koloru, ale ani tak smakowały rewelacyjnie. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko L
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju — opcjonalnie
  • jogurt grecki
  • cukier trzcinowy

Wykonanie:

  • ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Pulpę ziemniaczaną przełożyć na sitko, a wodę po obcieknięciu zostawić, by skrobia osiadła na dnie
  • do masy ziemniaczanej dodać jajko, sól, pieprz, mąkę pszenną i skrobię osiadłą na dnie miseczki po odlaniu zebranej wody. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być nieco gęstsza niż do tradycyjnego smażenia na patelni
  • przed pierwszym pieczeniem posmarować gofrownicę przy pomocy pędzla olejem. Nakładać po 2 łyżki na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji gofrownicy
  • podawać z jogurtem greckim i cukrem

SMACZNEGO!                     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *