Sałatka tabbouleh to danie kuchni arabskiej, zwana także sałatką libańską z kaszą bulgur w roli głównej. Pszenną kaszę podmieniłam zdrowszą wersją, bo kaszą jaglaną. Idealna na upalne dni, bo z racji sporego dodatku mięty, ta sałatka to totalne orzeźwienie. Warto zrobić ją nieco wcześniej i podawać mocno schłodzoną.
Super propozycja na lunch, lekką kolację lub jako przystawka na grilla.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 pomidory
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 mała cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- kaszę jaglaną ugotuj
- pomidory umyj, wykrój środki z pestkami i pokrój w kostkę. Ogórka bez obierania ze skórki pokrój również w kostkę
- cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Posiekaj natkę, miętę i czosnek
- wymieszaj sok z cytryny z oliwą i przyprawami
- połącz warzywa z zieleniną i przestudzoną kaszą. Polej sosem
- podawaj schłodzoną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂