Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym

Pyszny sezonowy obiad wegetariański. Zielone kopytka z dodatkiem super zdrowego jarmużu nie tylko cieszą oko, ale smakują wyśmienicie i bardzo łatwo je przygotować. Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników!

Składniki na kopytka:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 garście jarmużu
  • 1 łyżka oleju

Składniki na sos:

  • 300-400 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju+kawałek masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie: 

  • ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę
  • jarmuż pozbawić grubej łodygi, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Dociskając drewnianą łyżką poddusić przez kilka minut, aż straci objętość. Jarmuż zblendować z dodatkiem roztrzepanego jajka na w miarę możliwości (a będzie trudno) na gładką masę
  • przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki podzielić na 3 części. Jedną usunąć (przełożyć na bok), a puste miejsce wypełnić mąką. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zmiksowany z jajkiem jarmuż. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby się kleiło, podsypać mąką. Ostrożnie z dodawaniem mąki. Za duża jej ilość — to twardawe kopytka. Podzielić na 4 porcje. Każdą rozwałkować na rulonik, lekko spłaszczyć i odcinać skośnie  kilkucentymetrowe romby. Kopytka układać na stolnicy podsypanej mąką. Gotować w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową
  • kurki opłukać w ciepłej, osolonej wodzie, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Większe kurki przekroić na pół. Na patelni poddusić obraną, posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kurki i dusić do momentu, aż odparuje cały płyn z patelni. Kurki krótko podsmażyć, dolać śmietanę kremówkę. Po kilku minutach gdy sos się zagęści grzyby posolić i oprószyć pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem
  • odcedzone kopytka podawać z sosem kurkowym   
PRZECZYTAJ  Zielone szparagi z patelni — expresowe

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *