Robicie czasem jabłka pieczone? To deser stary jak świat i chyba trochę zapomniany. Przy tym tak prosty, niezwykle dekoracyjny i efektowny.
Bardzo polecam pieczenie jabłek, bo to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewająca przekąska na krótkie, jesienne dni. Przy wypełnianiu jabłka możecie puścić wodze fantazji i jabłkowy farsz zrobić z tego co lubicie najbardziej. Nie pomijajcie jednak cydru, gdyż po upieczeniu utworzy przepyszny sosik. Oto moja propozycja na pieczone jabłka. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na 2 jabłka:
- 2 jabłka (np. boskoop, elstar, kortland)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masy marcepanowej
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki masła
- 150 ml cydru (lub soku jabłkowego)
Wykonanie:
- Przygotowanie masy. Rodzynki, posiekane migdały, startą skórkę z cytryny, cynamon razem z marcepanem wygnieść w palcach na jednolitą masę. Uformować wałeczek.
- Przygotowanie jabłek. Jeśli jabłka nie stoją równo ściąć je delikatnie od spodu i wyrównać podstawę. Z góry ściąć 2 cm „czapeczkę” wraz z ogonkiem. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne z jabłek nie przebijając ich jednak na wylot. Skropić sokiem z cytryny przecięte części, by nie ściemniały. W wycięte zagłębienie włożyć po kawałku przygotowanego, zrolowanego marcepanu.
- Ułożyć jabłka w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Na marcepanie ułożyć masło, przykryć odciętą czapeczką. Na dno naczynia wlać cydr.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 30 minut. Jeśli używasz bardzo dużych jabłek czas pieczenia odpowiednio wydłużyć do 40 minut i zmniejszyć temperaturę do 180°C. Można podawać posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi, ale bez dodatków są równie pyszne!
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂