Chana Masala (lub Chola Masala) to tradycyjne  danie kuchni południowo-azjatyckiej, w szczególności zaś kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Popularne danie uliczne, chociaż w restauracjach też można je spotkać. W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem, w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniaków.

Głównym składnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru, pomidorów, mango i indyjskich przypraw, w tym garam masala. Garam masala to przyprawa, którą każda indyjska gospodyni przygotowuje sama, a kompozycja smaków jest jej tajemnicą. Moja kupna zawiera w swoim składzie tylko 4 składniki: kardamon, czarny pieprz, cynamon i goździki,  pachnie i smakuje wspaniałe.

Danie uwielbiane przez wegan i wegetarian. Cóż więcej dodać, to jest po prostu pyszne. Sami spróbujcie.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 20 g imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki chili — opcjonalnie
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (dałam 1/2)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 400 g mleka kokosowego (dałam 200 g)
  • 1 mango
  • 100 g Babyspinat — dałam mrożony
  • 1 łyżeczka Garam Masala,
  • sól

Wykonanie:

  • ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia opłukać i w nowej wodzie gotować do miękkości około 30 minut do 1 godziny (patrz przepis na opakowaniu). Gdy używasz ciecierzycy z puszki, odlać wodę i dokładnie wypłukać
  • Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir drobno posiekać. Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek z imbirem i poddusić kilka minut. Dołożyć przyprawy i podsmażać kolejne kilka minut. Dodać ciecierzycę, pomidory i mleko kokosowe. Pogotować wszystko razem 5-10 minut
  • obrać mango i oddzielić miąższ od pestki. Pokroić w dużą kostkę. Szpinak umyć i osuszyć. Gdy używasz mrożonego, dorzuć do ciecierzycy trochę wcześniej, by się rozmroził.
  • pogotować całość kilka minut. Na koniec doprawić solą i garam masala. Rozłożyć do miseczek i podawać.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *