Pastę kanapkową z pieczonej dyni wyczarujesz w kilka chwil. Sezon dyniowy w pełni, zatem pieczonej dyni pewnie nie tylko u mnie dostatek. Do przygotowania zupy, drożdżówek lub chlebka dyniowego ciężko wycyrklować idealną ilość dyni, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe.
Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty z makreli lub jajek. Syci, poprawia nastrój i przywołuje słońce. Jeśli lubisz dyniowe dodatki i szukasz urozmaicenia, zapraszam również na masełko dyniowe i smalczyk dyniowy.
Składniki:
- purée z dyni — ilość dowolna
- serek — ilość dowolna
- sól, pieprz — na wytrawnie
- zielenina, np. szczypiorek
- miód, cynamon — na słodko
Wykonanie:
- purée z dyni wymieszać z serkiem i dodatkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego. Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂