Dorsz, najpopularniejsza z ryb — chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ją w całości, dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają  charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary, kotlety będą super pyszne.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka kaparów — opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:

  • z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny
  • cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle
  • pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściły 
  • filety zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać nożem. Wymieszać z podduszonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekane kapary, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką
  • formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *