Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Surówka jest przepyszna, lekka, winna, kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki. Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce, a świeżości cytrynowy winegret. Zawiera dużo wartości odżywczych.
Patrząc na kapustę pekińską, aż trudno uwierzyć, że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten. Jest go na tyle dużo, że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kolorowo i zdrowo, zapraszam do przepisu!
Składniki na 2-3 porcje:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 1/2 łyżki cukru — dałam miód
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- z kapusty odrzucić wierzchnie liście, przekroić na pół, wyciąć gruby głąb. Pokroić w paski. Wymieszać z solą i odstawić, by lekko zmiękła
- marchewkę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki
- oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem. Dodać pieprz i sól
- jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu
- posiekać szczypiorek
- wszystkie składniki wymieszać. Podawać schłodzoną
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂