Currywurst to kultowe niemieckie danie. W Niemczech budkę z kiełbaskami — Imbiss można spotkać dosłownie na każdym rogu. Jest tak popularna, że w Berlinie Currywurst doczekało się swojego muzeum. Liczba sprzedawanych kiełbasek 800 mln porcji rocznie mówi sama za siebie.
Currywurst to kiełbaska pieczona na grillu, a przed podaniem pokrojona i podana z pomidorowym sosem curry i dodatkowo przyprawą posypana. To świetna przekąska na każdą porę dnia. Danie to zwykle spożywane jest z bułką lub frytkami.
Zawrotną karierę Currywurst rozpoczęła się 4 września 1949 roku, a jej autorką jest Herta Heuwer. W Berlinie-Charlottenburgu w prowadzonym przez siebie Imbissie sprzedała wówczas pierwszą kiełbaskę z pomidorowym sosem i dodatkiem przyprawy curry własnego pomysłu. Recepturę na sos opatentowała 21 stycznia 1959 roku.
Jak to się dzieje, że popularność Currywurst przetrwała tyle lat, a sos doczekał się tysiąca modyfikacji? To nie kiełbaska czyni to danie, lecz właśnie sos z pomidorów z przyprawą curry i innymi tajnymi dodatkami.
Choć osobiście nie jestem szczególną kiełbasianą fanką, czasami z przyjemnością raczę się Currywurstem. Muszę przyznać, że jest naprawdę smaczna. Smaczna, niezależnie od tego gdzie ją kupimy, syta, tania i łatwo dostępna. Oto cała tajemnica popularności niemieckiego Wursta.
Najsmaczniejsza będzie jednak ta przygotowana w domu, bo sos będzie bez rozmaitych „E” dodatków. Imbiss niestety bazują głównie na przygotowanych przemysłowo sosach curry, zatem z niemałym wsadem z tablicy Mendelejewa.
Ilość sosu z przepisu wystarcza do 500 g kiełbasek, to jest około 5 średnich sztuk. Zapewniam, iż currywurst lepiej smakuje, niż wygląda. Potrawa jest niestety mało fotogeniczna. Zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na sos curry:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła ghee
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2-3 łyżki przyprawy curry
- puszka krojonych pomidorów- 400 g
- 200 g ketchupu- użyłam Heinza
- 50 ml bulionu
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
- 1 łyżeczka soli
- 500 g Rostbratwurst – 5 sztuk
Wykonanie:
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle ghee. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować
- dodać curry i przesmażyć razem
- wlać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut
- dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i sól. Sambal Oelek dałam bardzo płaską łyżeczkę, a sos był jak dla mnie dość ostry. Najlepiej skosztuj i dodaj więcej przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy
- kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione
- kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂