Bardzo stary przepis, ten sernik obowiązkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty. Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórką pomarańczową, a pieczony zawsze w dużej prostokątnej formie. Od dawna przymierzałam się do tego przepisu, ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej — dokładnie cała kostka. Pokusiłam się o mały eksperyment, dodatek masła opuściłam całkowicie (w zamian użyłam tłustego twarogu) i zrezygnowałam z ubijania piany.
Całe jajka z dodatkiem cukru ubiłam na puszysty kogel-mogel i połączyłam go z serem. Sernik jest dużo lżejszy, mniej kaloryczny, a tak samo pyszny. Ponieważ miało być świątecznie, do kruszonki dodałam przyprawę piernikową i sernik zyskał kapitalny piernikowy, świąteczny aromat. Już nie powiem, jak pachniał dom podczas pieczenia, bo sami możecie to sprawdzić. Sernik z rodzinnego domu, mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji nadal czaruje i smakiem i wyglądem.
Składniki na kruszonkę piernikową:
- 250 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 – 2 czubate łyżki kakao
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 jajko M
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 5 jajek
- 1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
- 200 – 220 g drobnego cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- rodzynki lub inne bakalie — opcjonalnie i wedle uznania
Wykonanie:
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia — wymieszać, następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce
- przygotować okrągłą foremkę, najlepiej wysoką, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie, niestety stygnąc, opada. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem
- jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Ser zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka. Wmieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną. Na końcu wedle uznania dodać bakalie
- kruche ciasto podzielić na 2 części. Połowę zetrzeć na spód tortownicy, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta
- piec w 180`C około 75 minut. Studzić powoli, najpierw w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
- przed podaniem schłodzić
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂