Piernikowy sernik królewski

Bardzo stary przepis, ten sernik obowiązkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty. Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórką pomarańczową, a pieczony zawsze w dużej prostokątnej formie. Od dawna przymierzałam się do tego przepisu, ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej — dokładnie cała kostka. Pokusiłam się o mały eksperyment, dodatek masła opuściłam całkowicie (w zamian użyłam tłustego twarogu) i zrezygnowałam z ubijania piany.

Całe jajka z dodatkiem cukru ubiłam na puszysty kogel-mogel i połączyłam go z serem. Sernik jest dużo lżejszy, mniej kaloryczny, a tak samo pyszny. Ponieważ miało być świątecznie, do kruszonki dodałam przyprawę piernikową i sernik zyskał kapitalny piernikowy, świąteczny aromat. Już nie powiem, jak pachniał dom podczas pieczenia, bo sami możecie to sprawdzić. Sernik z rodzinnego domu, mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji nadal czaruje i smakiem i wyglądem.

Składniki na kruszonkę piernikową:

  • 250 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 – 2 czubate łyżki kakao
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki  przyprawy piernikowej
  • 1 jajko M

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
  • 200 – 220 g drobnego cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • rodzynki lub inne bakalie — opcjonalnie i wedle uznania

Wykonanie:

  • mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia — wymieszać, następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce
  • przygotować okrągłą foremkę, najlepiej wysoką, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie, niestety stygnąc, opada. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem
  • jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Ser zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka. Wmieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną. Na końcu wedle uznania dodać bakalie 
  • kruche ciasto podzielić na 2 części. Połowę zetrzeć na spód tortownicy, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta
  • piec w 180`C około 75 minut. Studzić powoli, najpierw w uchylonym piekarniku, następnie na kratce 
  • przed podaniem schłodzić
PRZECZYTAJ  Zupa krem z pokrzywy i lubczyku

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *