Drożdżówki z rabarbarem i owsianą kruszonką

Sezon rabarbarowy w pełni, czas zatem na wykorzystanie go do przygotowania drożdżowych bułeczek. Kwaskowaty, orzeźwiający rabarbar to idealny surowiec na wszystkie słodkości.

Bułeczki są proste do przygotowania, wystarczy pocięte kawałki rabarbaru ułożyć na cieście. Dla koloru dodałam po jednej truskawce. Owsiana kruszonka to dodatkowa porcja błonnika. Bułeczki są mięciutkie i puszyste, świetnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.

Znikają w okamgnieniu, także najlepiej upiec je z dużej porcji ciasta. To porcja na 2 blachy z piekarnika.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu/cukru
  • 75 g masła

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g płatków owsianych 
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

  • 450 g rabarbaru (przed obraniem)
  • kilkanaście małych truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 1 białko+1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • przygotuj ciasto drożdżowe
  • rabarbar obierz, pokrój w 1-cm kawałki, wymieszaj z cukrem i mączką ziemniaczaną. Odstaw
  • składniki na kruszonkę rozetrzyj w palcach. Wstaw do schłodzenia do lodówki
  • wyrośnięte ciasto zagnieć powtórnie i podziel na 60-70 g kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę i układaj w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Przykryj blachy ściereczką, by ciasto nie wysychało
  • gdy ciasto wyrośnie, w każdym kawałku zrobić przy pomocy dna szklanki wgłębienia na owoce przyciskając mocno do dna blachy. Dno szklanki za każdym razem omączyć, by nie przyklejało się do ciasta. Każde wgłębienie wypełnij przygotowanym rabarbarem. Dodatkowo włóż po jednej truskawce dla smaku i koloru. Rant bułeczek posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką 
  • studzić na kratce. Nadmiary idealnie nadają się do zamrażania 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *