Zapraszam na aromatyczne, pachnące cynamonem i przyprawami korzennymi gofry. Bardzo proste do przygotowania, ponieważ ograniczają się jedynie do wymieszania składników. Nie ma tu potrzeby oddzielnego ubijania piany.
Proste i pyszne za sprawą dodatków — przyprawy piernikowej orzechów włoskich i rodzynek. To zdecydowanie najlepsze gofry, jakie ostatnio jadłam. Możesz przygotować od razu podwójną porcję, bo odgrzewane są jeszcze smaczniejsze i bardzo chrupkie.
Składniki na 6 sztuk:
- 1 czubata szklanka mąki orkiszowej (pół/pół 630 z pełnoziarnistą) – 170 g
- niecała szklanka mleka – 150 ml
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła lub 1/6 szklanki oleju
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g rodzynków
Wykonanie:
- wszystkie składniki wymieszać rózgą miksera. Na koniec wmieszać posiekane orzechy i rodzynki. Odstawić przynajmniej na 30 minut, lepiej na 1 godzinę
- piec w nagrzanej, lekko posmarowanej masłem gofrownicy wg wskazań instrukcji. U mnie 2,5 minuty
- posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂