Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z regionalnej kuchni śląskiej. Co to takiego? Purée ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmażona cebula. Specjał podaje się do karminadli, kiełbasy, a najlepiej ponoć smakuje z żeberkami.
Ja zapraszam na wegetariańską wersję ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smażonej cebulki. Danie samo w sobie jest pyszne, wg mnie nie potrzebuje żadnych innych dodatków.
Składniki:
- 0,75-1 kg ziemniaków
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 garstki suszonych borowików
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
- kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać przyprawy, namoczone wcześniej grzyby, zalać niewielką ilością wody i gotować około 25 minut do miękkości
- obraną cebulkę pokroić w piórka, następnie podsmażyć na rumiano
- ziemniaki odcedzić, utłuc, dodać kiszoną kapustę i wymieszać. Dosmaczyć pieprzem i ewentualnie solą
- ciapkapustę podawać okraszoną podsmażoną cebulką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂