Ciapkapusta, ciaperkraut – wersja wege

Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z regionalnej kuchni śląskiej. Co to takiego? Purée ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmażona cebula. Specjał podaje się do karminadli, kiełbasy, a najlepiej ponoć smakuje z żeberkami.

Ja zapraszam na wegetariańską wersję ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smażonej cebulki. Danie samo w sobie jest pyszne, wg mnie nie potrzebuje żadnych innych dodatków.

Składniki:

  • 0,75-1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 garstki suszonych borowików
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
  • kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać przyprawy, namoczone wcześniej grzyby, zalać niewielką ilością wody i gotować około 25 minut do miękkości
  • obraną cebulkę pokroić w piórka, następnie podsmażyć na rumiano
  • ziemniaki odcedzić, utłuc, dodać kiszoną kapustę i wymieszać. Dosmaczyć pieprzem i ewentualnie solą
  • ciapkapustę podawać okraszoną podsmażoną cebulką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *