Szpecle to nic innego jak proste, niemieckie kluski kładzione, szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej. Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam, to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie.
Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa. Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej walorów zdrowotnych, ale i cieszą oko.
Podstawowy przepis na szpecle znajdziesz na blogu. Dzisiaj zapraszam na zielone szpecle z dodatkiem liści jarmużu.
Składniki na 4 porcje:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 120 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- 40-50 g liści jarmużu (2 duże liście)
Przygotowanie:
- liście jarmużu pozbawić grubych nerwów środkowych, następnie zmiksować z wodą i olejem
- zmiksowany jarmuż wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę bez grudek. Ciasto będzie dość gęste
- ciasto przeciskać wprost do gotującej się wody przez specjalną foremkę, sitko lub odkrawać nożem po kawałku z deseczki. Używam sitka i dobrze jest przed użyciem zmoczyć sitko w zimnej wodzie. Ciasto się nie przykleja i łatwiej je później umyć
- gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową
- podawać z ulubionymi dodatkami. Moje wylądowały w rosole
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂