Sałata masłowa (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawiali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski trafiła za panowania Władysława Jagiełły. Jednak początkowo nie zyskała zbytniej popularności. Zmieniło się to z czasem i większą wiedzą na temat jej wartości odżywczych. Ze względu właśnie na jej wartości odżywcze, każdy z nas powinien włączyć sałatę do codziennego menu.
Sałata — wartości odżywcze
- Stanowi bowiem doskonałe uzupełnienie diety o witaminę A, C, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor
- Regularne spożycie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i zredukować ryzyko chorób serca i wylewu.
- Zawiera również silne przeciwutleniacze: witaminę C i E, które przeciwdziałają procesom starzenia. Sałata ma również właściwości przeciwnowotworowe.
- Sałata działa odkwaszająco na organizm i ułatwia procesy trawienne
Lubi jednak kumulować azotyny, dlatego najlepiej kupować ją z pewnego źródła.
Każdy z nas ma swój ulubiony sposób przyrządzania sałaty. Inspiracji jednak nigdy za wiele, ponieważ urozmaicenie jest wrogiem nudy, a nowe smaki tylko mogą wzbogacić nasze codzienne menu.
Wiem, że najczęściej sałatę przygotowuje się ze śmietaną. Też taką lubię. Tą przygotowałam z sosem winegret.
Składniki na 2 porcje:
- mała główka sałaty
- garstka rzodkiewek
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczku szczypiorku
- truskawki
Składniki na sos winegret:
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy cytrynowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
- Kupując sałatę, zwróćmy uwagę, żeby była naprawdę świeża, bez konieczności odrzucania zewnętrznych liści. Właśnie te liście mają najwięcej wartości odżywczych.
- Sałatę dokładnie opłukać liść po liściu i odwirować z nadmiaru wody. Osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki rzodkiewki, a następnie dodać pokrojony koperek i szczypiorek.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać na jednolity krem.
- Sałatę wymieszać z sosem tuż przed samym podaniem. Wymieszana wcześniej straci kolor i smak, będzie po prostu nieapetyczna.
Już na talerzu dodać pokrojone w plasterki truskawki.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂