Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami

Sałata masłowa (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawiali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski trafiła za panowania Władysława Jagiełły. Jednak początkowo nie zyskała zbytniej popularności. Zmieniło się to z czasem i większą wiedzą na temat jej wartości odżywczych. Ze względu właśnie na jej wartości odżywcze, każdy z nas powinien włączyć sałatę do codziennego menu.

Sałata — wartości odżywcze

  • Stanowi bowiem doskonałe uzupełnienie diety o witaminę A, C, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor
  • Regularne spożycie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i zredukować ryzyko chorób serca i wylewu.
  • Zawiera również silne przeciwutleniacze: witaminę C i E, które przeciwdziałają procesom starzenia. Sałata ma również właściwości przeciwnowotworowe.
  • Sałata działa odkwaszająco na organizm i ułatwia procesy trawienne

Lubi jednak kumulować azotyny, dlatego najlepiej kupować ją z pewnego źródła.

Każdy z nas ma swój ulubiony sposób przyrządzania sałaty. Inspiracji jednak nigdy za wiele, ponieważ urozmaicenie jest wrogiem nudy, a nowe smaki tylko mogą wzbogacić nasze codzienne menu.

Wiem, że najczęściej sałatę przygotowuje się ze śmietaną. Też taką lubię. Tą przygotowałam z sosem winegret.

Składniki na 2 porcje:

  • mała główka sałaty 
  • garstka rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • truskawki

Składniki na sos winegret:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy cytrynowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:

  • Kupując sałatę, zwróćmy uwagę, żeby była naprawdę świeża, bez konieczności odrzucania zewnętrznych liści. Właśnie te liście mają najwięcej wartości odżywczych.
  • Sałatę dokładnie opłukać liść po liściu i odwirować z nadmiaru wody. Osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki rzodkiewki, a następnie dodać pokrojony koperek i szczypiorek.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać na jednolity krem.
  • Sałatę wymieszać z sosem tuż przed samym podaniem. Wymieszana wcześniej straci kolor i smak, będzie po prostu nieapetyczna.
PRZECZYTAJ  Sałatka z quinoa, awokado i mango

Już na talerzu dodać pokrojone w plasterki truskawki.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *