Ziarno orkiszu tak popularne w średniowieczu wypadło z obiegu, przegrywając w walce na wydajność z pszenicą.
Niestrudzoną popularyzatorką ziarna orkiszowego była mniszka Hildegarda z Bingen, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale i lecznicze. Orkisz przerwał na szczęście w uprawach ekologicznych i na fali czystej, niezmodyfikowanej genetycznie i zdrowej żywności wraca do łask. Ziarno orkiszu jest pożywne i treściwe, nasyci na długo.
Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o orzechowym posmaku. Ze słodkim groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu, zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam!
Składniki:
- 1 kubek orkiszu
- 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
- bulion warzywny
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- ziarno orkiszu ugotować w podwójnej ilości bulionu lub osolonej wody
- w garnuszku rozpuścić masło, wrzucić zamrożony groszek, poddusić 2-3 minuty, by go rozmrozić. Podlać odrobiną bulionu i dusić groszek 5-10 minut, aż zmięknie, a woda odparuje
- wymieszać miękki groszek z ugotowanym orkiszem i podawać. Smacznego
Uwagi:
Wymieszałam orkisz z zielonym groszkiem z ryżem z poprzedniego obiadu. Było równie pysznie!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂