Jesienny żurek z grzybami został przygotowany w ramach wspólnego gotowania. W październiku na pierwszy ogień — zalewajka. Regionalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe.
Składniki:
- 500-700 ml zakwasu żurkowego
- 6 średnich ziemniaków
- 2 marchewki, pietruszka, seler
- 30 dkg ciemnych pieczarek
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe (do przygotowania zakwasu|)
- 2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu)
- sól, pieprz
- 4 białe kiełbaski
Wykonanie:
- przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur
- boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru
- w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków
- grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni
- z gotowego wywaru usunąć boczek (można pokroić i dodać do żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny dolać resztę. Dodać roztarty w palcach majeranek i zaparzyć w zupie białe kiełbaski. Na koniec zabielić żurek śmietaną. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, przygotowanymi pieczarkami i plasterkami białej kiełbasy
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂