Sezon cukiniowy uważam za otwarty. Inauguracja zbiorów cukiniowych już za nami, a pierwsze wyczekiwane okazy zjedliśmy w sałatce na surowo. Była już cukinia grillowana. Dzisiaj zapiekanka z cukinii, gnocchi i pomidorów — to nasz domowy hit na lato od wielu już lat.
Smakowitości dodają jej świeże zioła: oregano i majeranek lub tymianek. Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne. To zdecydowanie najlepsza zapiekanka, jaka jadłam. Bardzo polecam!
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 cukinie zielone
- 2-3 pomidory
- 400-500 g gnocchi (u mnie kupne)
- 80-100 g żółtego topliwego sera np.gouda lub parmezan
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek oregano (może być suszony)
- gałązka majeranku (może być suszony)
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Wykonanie:
- Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na patelni kilka minut, aby odrobinę zmiękła.
- Kluseczki ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotować sos beszamelowy. Pokrojoną cebulę w drobną kostkę i czosnek zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać 1 łyżkę mąki. Wymieszać dokładnie. Dolewać zimne mleko cały czas mieszając sos rózgą. Zagotować. Dodać przyprawy — sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekane zioła.
- Na dno naczynia do zapiekanek wyłożyć podduszoną cukinię. Posolić. Na cukinię wyłożyć kluseczki gnocchi. Na kluseczkach poukładać pokrojone w grube plastry pomidory. Całość zalać przygotowanym sosem. Na końcu posypać startym żółtym serem lub parmezanem
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ° C.
- Zapiekać około 20-30 minut, gdy ser się zrumieni, zapiekanka jest gotowa.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂