Topinambur, czyli bulwa słonecznika bulwiastego pochodzi z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna osobliwość kulinarna czyni z niego wykwintny dodatek do dań w ekskluzywnych restauracjach. Warto włączyć go do swojej diety, bo to dobra odskocznia od monotonnych warzyw, którymi nasz rynek jest zasypany.

Topinambur – wartości odżywcze

Topinambur to bardzo wartościowe warzywo, szczyci się niezwykłymi wartościami zdrowotnymi. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, które wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje inulina, która działa korzystnie na funkcjonowanie i florę jelitową dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Co więcej, inulina stanowi cenny składnik w diecie cukrzyków, osób odchudzających się, ponieważ obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność wchłanianego pokarmu. Zawiera ponadto ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura „przyjaciela” kobiet — pielęgnuje włosy, skórę i paznokcie. Porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci. Topinambura udało mi się zdobyć po raz pierwszy i to nie zimą, bo to ponoć zimowe warzywo, ale właśnie teraz w maju. Część upiekłam w piekarniku, z części zrobiłam surówkę. Na surowo był tak smaczny, że można go spokojnie schrupać jak kalarepkę. Upieczony z orzechami włoskimi był pysznym uzupełnieniem drugiego dania.

Składniki:

  • topinambur 2-3 bulwy
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • czerwona cebula-opcjonalnie

Wykonanie:

  • obrany i umyty topinambur osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry. Im grubsze plastry pokroisz, tym dłużej będzie trwało pieczenie. Obtoczyć w oleju z przyprawami. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi
  • piec w 200`C 15-20 minut. Smacznego!                                                     
PRZECZYTAJ  Ryż z cukinią i smażonym łososiem — zucchinireis

Uwagi:
Zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie — octem lub sokiem z cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *