Cukinia na surowo ? Czemu nie. Tu starta na dużych oczkach tarki, w połączeniu z ryżem odrobiną, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite danie. Do tego wyśmienicie pasuje smażony łosoś lub filet z kurczaka. Proste danie, bardzo smaczne i pożywne. Do przygotowania nawet dla bardzo początkujących „kuchcików”.
Składniki na 2 porcje:
- 1 cebula
- łyżki oliwy
- 125 g ryżu
- 1 zielona cukinia
- 2 kawałki łososia a`160 g
- gałązka rozmarynu
- sok z cytryny
- sól i pieprz Cayenne do smaku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy, dodać ryż i przesmażyć razem.
- Dolewać stopniowo 300 ml bulionu, każdorazowo odczekać, aż ryż „wypije” płyn. Ewentualnie dosolić i pozostawić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (wg przepisu z opakowania ryżu), aż ryż wchłonie resztę płynu.
- Przygotowanego łososia (wcześniej skropionego cytryną i posolonego) obtoczyć w mące i smażyć na gałązce rozmarynu, po 2-3 minuty z każdej strony. Mąkę można pominąć, jednak łosoś obtoczony w mące po prostu nie pryska przy smażeniu.
- Cukinię zetrzeć (krótko przed podaniem) na tarce o dużych oczkach, dodać pieprz Cayenne i wymieszać z ugotowanym gorącym ryżem.
- Serwować z usmażonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny i oliwą.
Życzę smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂