Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotowania w kilka minut. Można użyć śledzi z zalewy octowej, z oleju lub solonych. Te ostatnie trzeba jednak wcześniej wymoczyć.
Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje rewelacyjnie. Przekonajcie się sami.
Składniki na 4 porcje:
- 3 filety śledziowe
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek
- szczypta soli i cukru pudru
- 1 niewielki twardy ogórek kiszony
- 4-5 marynowanych grzybków
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz z młynka
- 1 surowe żółtko — opcjonalnie (nie dałam)
Wykonanie:
- obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać szczyptą soli i cukru pudru, skropić sokiem z cytryny
- wymoczone, umyte filety śledziowe osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem, dodać surowe żółtko
- ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki, polać oliwą, bardzo dokładnie wymieszać
- jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego
- podawać schłodzone
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂