Brukselka na pewno nie jest nudnym warzywem, istnieje wiele dań, w których może brylować. Do takich na pewno należy tarta brukselkowa. Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania. Tarta jest zwięzła, swobodnie można ją zapakować do lunch boxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki lodowatej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na nałożenie:
- 500 g brukselki
- 200 ml mleka kokosowego lub śmietany
- 3 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i brzegi foremki cieniutko wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki
- brukselki oczyścić ze zwiędłych listków, umyć, głąbiki naciąć na krzyż. Obgotować brukselkę 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do odcedzenia
- śmietanę lub mleko kokosowe rozbełtać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Brukselki rozłożyć na cieście, zalać masą jajeczną
- piec w 180`C 40 minut do zezłocenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂