Tarta z brukselką – rosenkohl quiche

Brukselka na pewno nie jest nudnym warzywem, istnieje wiele dań, w których może brylować. Do takich na pewno należy tarta brukselkowa. Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania. Tarta jest zwięzła, swobodnie można ją zapakować do lunch boxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na nałożenie:

  • 500 g brukselki
  • 200 ml mleka kokosowego lub śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i brzegi foremki cieniutko wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki
  • brukselki oczyścić ze zwiędłych listków, umyć, głąbiki naciąć na krzyż. Obgotować brukselkę 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do odcedzenia
  • śmietanę lub mleko kokosowe rozbełtać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Brukselki rozłożyć na cieście, zalać masą jajeczną
  • piec w 180`C 40 minut do zezłocenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *