Szynka pieczona z piekarnika — nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego. Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie mięsa farszem jabłkowo-cebulowym. Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu.
Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej — po prostu umieścić je w gotowej siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie.
Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie.
Składniki:
- 1.200 g mięsa od szynki
- 1,5-2 kwaśne jabłka (boskop, antonówka)
- 1 cebula
- 8 świeżych listków szałwii
- sól
- pieprz
- 250 ml bulionu warzywnego
- listek laurowy i ziele angielskie — opcjonalnie
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
- na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę cebulę, jabłka i szałwię w paseczki. Smaż na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać). Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia
- mięso rozetnij wydłuż włókien na pół, następnie wykonaj dwa dodatkowe cięcia. Powinno otwierać się jak książka. Dopraw solą i pieprzem. Na mięsie rozłóż farsz jabłkowy i zwiń mięso w rulon i umieść je w siatce. Tu do pomocy przyda się druga para rąk, bo nie jest tak prosto pocięte, nafaszerowane mięso włożyć do ciasnej siatki. Jedna osoba trzyma przyciętą rozciągniętą siatkę, druga fiksuje w niej pieczeń. Pod siatkę włóż listki szałwii. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej bulionem. Ułóż resztę jabłek. Przykryj naczynie pokrywką i piecz w 180`C około 1,5 godziny. Polewaj od czasu do czasu ciepłym bulionem. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂